sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Ensimmäisen adventin riisipuuro ja pestosämpylät

Adventista alkaa meidän torpan riisipuurokausi! Yksi parhaimmista joulun makuelämyksistä on ehdottomasti pitkään hautunut riisipuuro. Niinpä tänä aamuna keitin ja haudutin kattilallisen puuroa. Riisipuuro ei ole riisipuuroa ilman sokeria ja kanelia. Vaikka puuroa syödään ympäri vuoden, niin jotenkin riisipuuro on aivan erityisen maukasta näin pimeimpään vuodenaikaan. Lisäksi satuin sattumoisin nettiä selaillessani löytämään juureen tehtyjen pestosämpylöiden ohjeen, joten päätin kokeilla niitäkin ja hyvältähän nuo maistuivat. Sämpylöiden ohje on hieman muokkailee, mutta pääpiirteissään jotakuinkin näin:
Juuritaikina:
2,5 dl maitoa
1rkl siirappia
puolikas pss kuivahiivaa
2,5 dl vehnäjauhoa

Maito lämmitetään reilusti kädenlämpöiseksi, ja siihen lisätään siirappi. Sen jälkeen kuivahiiva, joka sekoitetaan. Lopuksi vehnäjauho. Taikina jää löysähköksi. Laitoin juuritaikinakulhon kohoamaan vesihauteeseen, tarkoitus on että taikina alkaa kuplia.

Sämpylätaikina:
1tl suolaa
3dl vehnäjauhoa
noin dl vihreää pestoa 

Kuplivaan juureen lisätään sämpylätaikinan ainekset ja alustetaan kiinteäksi taikinaksi. Taikinasta leivotaan sämpylöitä ja annetaan kohota n. 15 min. Sitten uuniin 200 astetta n. 15-20 min. Voitelin sämpylät ennen paistamista ihan vedellä, jolloin niistä tuli sisältä oikein pehmeitä ja ulkoa rapeita. 


Näillä herkuilla meillä ensimmäisenä adventtina siis herkuteltiin. Hyvää ensimmäistä adventtina kaikille täällä piipahtaville. Nyt joulukorttien kimppuun. 


1 kommentti:

  1. Nyt alko tehdä mieli riisipuuroa, nam! Taidankin laittaa riisi uunipuuron yöksi uuniin..

    VastaaPoista