maanantai 26. toukokuuta 2014

Tomaatit ja paprikat

Eilen lämpömittarissa +28 astetta ja tänään +7. Totaalinen sään vaihdos siis tunnin aikana eilen, jolloin ukkosen myötä haihtui kesä... No, viikon aikana ehdin onneksi tehdä tärkeimmät puutarhaistutukset kasvihuoneeseen. Nyt siellä nököttää 13 tomaatin taimea, ainakin viittä eri lajiketta ja kaksi naposteluherkkupaprikaa. Juuri tuon nimisenä ne minulle puutarhalta myytiin. Toivottavasti elo-syyskuussa saan napostella oransseja tai keltaisia herkkupaprikoita.

Viime kesän hyvän kokemuksen myötä päädyin kahteen kasvusäkkiin ja mustiin laastiämpäreiksi tarkoitettuihin sankoihin. Mustiin ämpäreihin tein salaojituksen kivistä ja lisäsin puutarhaturvemullan joukkoon tomaattiravinnetta. Toivottavasti oikeissa mittasuhteissa, jotta taimet vihtyisivät ja rehevöityisivät oikein kunnolla.

Tomaateissa suosin tänä kesänä pientä kokoa ja mahdollisimman pystysuoraa kasvutapaa. Halusin, että kaikki taimet mahtuisivat kasvamaan ilman tilanahtautta ja että ne ehtisivät tuottaa sadon, ennen syksyn viileitä ilmoja. Saa nähdä kuinka käy. Tomaattien kaveriksi kasvatin samettikukkaa, jotka ainakin tässä vaiheessa saavat kasvaa myös kasvihuoneessa. Vinkkinä kuulin, että samettikukka on tomaattien hyvä kaveri ja tuhoaa tomaattien tuholaisia. Nytpä siis kasvihuoneessa kasvaa TinyTim, Chocolate Cherry, Black Cherry (onkohan noi samoja nimiä?), Totem F1, Gardener´s Delight, Gold Nugget. Luulisi noin eksoottisilla nimillä tulevan hyvä tomaattisato!

Mietin tässä vaan, että näinkö 13 taimea on hyvän vai huonon onnen luku näissä tomaatinkasvatushommissa... hmm.... vaatiiko luku siis vielä yhden taimen lisää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti