sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Kässäkassi

Tämän kassin innoittaja oli viime marraskuussa Tampereen käsityömessuilta kotiutunut kangas, tai muutama muukin kangas huuteli päästä työn alle, mutta päädyin tähän kankaaseen,koska ompelukoneessa oli valmiina ruskea lanka. Tarvetta kässäkassille on, sillä mielestäni käsitöille pitää olla oma kassi, eikä siis sama jota oikeissa töissä käytetään.

Lähtötilanteessa leikkasin kaksi 37x46 cm:n kappaletta ja neljä 46x6 cm:n kaitaletta (hihnat).
1.) Yhdistin ensin 46x6 cm:n kaitaleet pareittain lyhyistä reunoistaan kahdeksi 90 cm:n pitkäksi kappaleeksi ja ompelin niistä "listat", joista tulee siis kassin hihnat. Prässäilin kappaleet ja käänsin ne oikein päin. Kääntämisessä hakaneulalla on tärkeä sijansa ;) sen opin erityisesti tänään.

2.) Hihnojen jälkeen yhdistin isommat kappaleet oikeat puolet vastakkain yhteen ja ompelin kassin aihion. Siksakkasin saumanvarat vielä yhteen ennen oikein päin kääntämistä ja taas prässäämistä.
3.) Käänsin kassin uudelleen nurin ja aukaisin kulmat huolellisesti. Sen jälkeen neulasin sivu- ja pohjasaumat yhteen ja kohdistin molemmat kulmat. Mittasin n. 5cm kulman kärjestä, tähän tulee suoraommel, jolloin kassiin tulee pohja. Ompeleen tulee kohtisuorassa saumaan nähden, että pohjasta tulee suora. Tämä siis molempiin kulmiin. "Irrallaan" oleva kulma kannattaa ommella käsin pohjan saumaan, ettei se repsota. Tämä vielä tekemättä...
4.) Sen jälkeen käänsin kassin oikein päin ja mallailin yläosaa. Päätin kääntää yläosan kaksinkerroin ihan yksinkertaisesti vaan ja ommalla hurautin sen ennen hihnojen laittoa.
 5. Lopuksi ompelin ja mallasin kassin hihnat noin 6 cm:n päähän reunasta. Oleellista on vaan tarkistaa, ettei hihnat ole mutkalla. Hihnojen kiinnityksessä olisin voinut olla huolellisempi, mutta näin ensikertalaisena kassin tekijänä pienet "kauneusvirheet" sallittakoon. ;)

Oikein kiva ompelu-iltapäivä! Ja ennen kaikkea osaamisen riemu itsepähkäillen ja mallaillen. Ompelua pitää siis jatkaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti