maanantai 27. kesäkuuta 2016

Raakile

Tänään olen puuhastellut puutarhassa ja kasvihuoneessa. Jännä, miten muutaman päivän poissaolo kotoa näkyy heti ainakin pihalla. Rikkaruohot rehottaa, nurtsi pitäisi leikata ja kitkemishommiakin pitäisi aloittaa. Jokatapauksessa kasvihuoneeseen kuuluu hyvää, ensimmäiset tomaatit ovat jo raakileita. En muista, että olisin saanut ihastella tomaatin raakileita vielä kesäkuun puolella. Muistelen, että ensimmäisiä tomaatin raakileita olen bongannut vasta reippaasti heinäkuun puolella. Tästä voinee päätellä, että tänä kesänä tomaatit saattavat ehtiä kypsyä hyvissä ajoin ennen syksyn viileitä kelejä. Kesäinen lämpö hellii, nyt pitää nautiskella aurinkoisista päivistä ja lämpöisistä ilmoista. Onneksi näitä päiviä auringon paisteineen on luvattu koko viikoksi. Nautiskellaan siis!


lauantai 25. kesäkuuta 2016

Juhannusvaellus

Tänä vuonna vietin hieman erilaista juhannusta. Juhannusreissu suuntautui Lappiin, Luostolle. Matkaan lähdettiin jo keskiviikkona ja saman päivän aikana matkaa taitettiin reilut 600km. Pakollinen pysähdys piti tietenkin tehdä Ranualla, jossa Fazerin tehtaanmyymälästä ostin herkut autoon ja itse vaellukselle. En pidä itseäni mitenkään vaeltajana, mutta tykkään kovasti liikkua luonnossa, ja olen  muutamana kesänä vaeltanutkin ihan tietoisesti päämääräsuuntautuen. Viime kesän Kolin kansallispuisto teki vaikutuksen, ja niinpä tänäkin kesänä päätettiin suunnata kansallispuistoon. Lappi on aina niin hieno kokemus, joten tällä kertaa kohde valikoitui lähes keskeltä Lappia. 




Päämäärä oli siis Luostotunturi. Luostolta lähdettiin rinkat pakattuina kohti Pyhä tunturia. Reitti tarjosi upeita maisemia silmän kantamattomiin, hikipisaroita ja elämyksiä, joita on vaikea sanoilla kuvata. Ehkäpä nämä kuvat puhuvat puolestaan. 








Matkaa tuli taitettua patikoiden yhteensä noin 35km. Yö Metsähallituksen tuvassa oli mukava. "oma" sauna ja järvi ihan vieressä teki hyvää päivän urakoinnin jälkeen. Lihapullat ja pussipasta maistui niin hyvälle, eikä pussisekoitus kahvissakaan valittamista ollut. Erityisesti se tunne, joka tulee itsensä ylittämisestä. Sisu, joka antaa voimaa nostaa jalkoja  portaalta toiselle, kun tietää, että ylös on mentävä vielä reilut 400 askelmaa. Tai tunne silloin kun itikoita inisee ympärillä, eikä ilmassa ole tuulenhenkäystäkään. Kaikesta tästä nautin. Nautin ihan todella paljon. Jälkeenpäin kipeät jalat eivät tunnu missään, niin hienoa tuo kaikki oli. Erämaan äärettömyyttä ja äänettömyyttä kaikkialla. Luonto, joka tarjoaa puitteet niin hienoihin elämyksiin. Itsensä voittamisen tunnetta ei voi verrata mihinkään, niin hienoa se on. Yötön yö on todellakin Lapissa yötön. Viime yönä aurinko ei laskenut, se pilkistelee koko yön pilvien takaa. Olipa hieno kokemus päästä nauttimaan ja näkemään todellista Lapin taikaa. 





tiistai 21. kesäkuuta 2016

Juhlahumussa

Pikavisiitti Helsingissä viikonloppuna ja nyt junassa kotia kohti. Iloa, ja ystävysten muistelua niistä syntyi kivat juhlat. Makuaisteja hemmoteltiin muun muassa hummereilla, kuhalla, parsalla, suklaata ja mansikoita unohtamatta. 


Nyt pikapyrähdys kotiin ja reppu pakataan uudelleen. Juhlavaatteet jäävät suosiolla kotiin, sillä nyt matkaan tarvitaan erävaatteita, voi olla, että Lappi kutsuu seuraavaksi.

perjantai 17. kesäkuuta 2016

Lahjapussi

Sain kuin sainkin vihdoin ja viimein synttärilahjan valmiiksi. Viimeinen juttu tuohon lahjaan oli tuunata ruskea paperikassi kivemmaksi. Löysin jemmoistani pitsiä ja nappeja, joten idea lähti siitä ja tällainen siitä tuli


Noita tuunattuja paperikasseja pitäisi kyllä tehdä useampikin jemmaan, sillä noita tarvitsee aina kun pitää joku lahja tai tuliainen viedä jollekin. Ja itse asiassa tuunatusta kassista tuli paljon kivempi kuin mitä kaupoissa eilen katselin. Sujautin kassiin runokirjan, ja tekemäni rukoushelmet. Lisäksi tein vielä rukoushelmille tuollaisen boxin ( tai tuunasin valmiin pahvirasian). 


Kiva projekti kaikkinensa, vaikka yllättävän paljon aikaa tuohon kokonaisuuteen saikin menemään. No, ompahan tehty ja valmiina hyvissä ajoin. Ukkoskuuro vilvoitti juuri äsken ilmaa. Taisi olla tämän kesän ensimmäinen kunnon ukkonen, joka osui kohdalle. 



tiistai 14. kesäkuuta 2016

Rukoushelmet

Sukulaisen syntymäpäivät lähestyvät ja mielessä on pitkin kevättä liikkunut ajatus; "mitä lahjaksi ihmiselle, jolla on kaikkea, ja joka on kieltänyt lahjojen ostamisen"....  Jotain pitäisi, mutta mitä, siinäpä pähkinää purtavaksi.... Kunnes muutama päivä sitten valkeni ajatus Martin Lönnebon Rukoushelmistä. Niinpä tuumasta toimeen ja helminauhan tekemiseen. 

Syntymäpäiväsankari tykkää runoista ja ajatelmista. Hän lukee paljon ja kiinnostus mietiskelyyn ja sanojen meditoivaan voimaan on suuri. Lönnebon Rukoushelmet toimivat lyhyiden tekstien kanssa. Sanoja, joita jokainen voi jäädä miettimään tai palata niistä nouseviin ajatuksiin. Tein helminauhan ohella myös "selityskortin", johon kokosin helmien nimet ja niihin liittyvät tekstit. Toivottavasti lahjan saaja tykkää....


sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Leppäkertut kortteihin

Kesän mittaan on muutamia muistettavia synttäreitä, joten päätin olla liikkeellä hyvissä ajoin ja askartelin  tänään pari korttia. Leppäkertut ovat jotenkin sympaattisia, ja askartelulaatikon pohjalta löytyi muutama kerttu, joten ne päätyivät näihin kortteihin. Simppelit kortit ovat minun makuuni, joten kortit syntyivät hyvin nopeasti ja ovat mielestäni ihan kivat.


Synttärikortteihin onnittelutoivotuksen keksiminen onkin sitten oma juttunsa, nyt en jaksanut vielä runonpätkiä miettiä.... 

keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Villasukat sadepäivänä

Tänään on juuri sellainen päivä, että on kiva istuskella sisällä ja kutoa sukkaa. Eilen valmistuivat nämä sini-valkoraitaiset Jules-sukat. Sukkaprojektin toiset sukat.... Kaikenkaikkiaan kahdeksan paria pitäisi saada aikaiseksi samalla värimaailmalla joulukuun alkuun mennessä. Haastetta siis riittää... Mutta kyllä on palkitsevaa, kun saa jotain valmiiksi.


Näistä intoutuneena pistin puikoille samoin tein valepalmikkosukat. Ensin epäilin, että miten tuo valepalmikko käyttäytyy raidoitettaessa, mutta ainakin alku vaikuttaa ihan mukavalta. Onneksi voin tehdä erilaisilla malleilla noita sukkia, ainoastaan värit on "ennalta määrätty". Sukat ovat ns. " tilaussukat" eräälle harrastus-/yhdistysporukalle kiitokseksi kuluneesta kaudesta. Hommaa siis riittää, mutta ainakin loppuviikoksi on luvassa sisäkelejä, eli ulkona sataa ja tuulee, joten toivotaan, että tämä projekti etenee....




maanantai 6. kesäkuuta 2016

Kesäloman aloitusta

Vihdoinkin lomalla! Takana ehkä vuoden kiireisin viikko erilaisine ohjelmanumeroineen: töissä PopUp- liikuntapäivä, pesismatsi, koulun vahvan- kisa, näytelmäesityksiä, kevätjuhlia peräti kolme kertaa ja lisänä vielä illanviettoa ja vuoden kuulumisten kertaamista. Johan tuossa yhdelle viikolle saldoa on. Kotona sitten pihahommia; kasvihuoneen laittoa, kasvien istuttamista, kukkien istuttamista sekä yrttien siirtoa isompiin ruukkuihin. Lämmin ilma siivitti viime viikolla kaikkia edellä mainittuja juttuja, ja sitten kun loma vihdoin koitti, niin ilmankin muuttuivat roimasti kylmempään suuntaan...nyt olenkin sitten roudannut ruukkuja sisälle, peittänyt hallaharsoilla ja miettinyt pitkin iltaa, että onko tässä mitään järkeä.... No, mutta lomalla toki on aikaa.
Lomalla on aikaa myös tehdä hyvää ja kauniin näköistä salaattia. Leikkailla vaikkapa sydämenmuotoisia melonin paloja....tai viikkailla serveteistä kauniin näköisiä. No, kaikkia näitä on ensimmäiseen lomapäivän mahtunut. Koiruuden kanssa pitkä lenkki raikkaassa ilmassa, salaattia ja villasukan kutomista. On ollut ihan kivaa, rentoilua ja ilman aikataulua. Tykkään! Kässäprojekteja on niin monta, että joka ilmanalalle kyllä löytyy tekemistä. Tänään siis villasukkaa ja varmasti huomennakin, sillä myrskysäätä ja vesisadetta on loppuviikoksi luvattu. Onneksi noita sukkia puuttuu vielä aika monet, joten tietääköhän, mitä tehdä.